Te-ai întrebat vreodată care este cea mai eficienta cale pentru a deveni un muzician mai bun?
Eu am facut-o de foarte multe ori de-a lungul anilor, cu precadere atunci cand ma impotmoleam sau dadeam de greu, muzical vorbind.
Acum ceva timp am primit de la Robert H. un mesaj pe Facebook legat de intrebarea de mai sus, si am realizat imediat ca poate fi foarte dificil sa iti gasesti calea in Muzica daca nu ai multa experienta.
“Buna Adrian, voiam sa iti cer opinia in privinta dezvoltarii unui basist. Cant la bass doar de 4 luni si deja am prea multe nelamuriri legate de dezvoltarea unui basist si nu stiu calea pe care trebuie sa o urmez. Intrebarea principala este:
care e ruta cea mai scurta si eficienta sa ajung un basist bun?”
Raspunsul e in video-ul de mai jos. Da click si urmareste-l pana la capat
In ultimii ani de Facultate de Muzica am inceput sa studiez chitara bass in paralel cu Violoncelul la care cantam deja de mai bine de 10 ani. Dupa ce am incheiat studiile am crezut cu tarie ca nu imi va lua mai mult de un an sa devin cel mai bun basist din lume
Deh, stiam o gramada de teorie, aveam un sistem de studiu eficient si eram “in mana”. Cantam la un instrument de 13 ani deja si mi-am imaginat ca toata experienta mea va fi foarte usor de pus in slujba chitarii bass.
Dar, ca de obicei, viata mi-a dovedit ca nu tot ce zboara se mananca. Mi-a luat mai bine de 3 ani (dupa terminarea facultatii de Muzica) sa inteleg de ce lucrurile nu merg asa cum as fi vrut eu sa mearga.
Ce nu era bine?
Voiam sa ajung mult mai departe, dar ma impotmoleam de fiecare data la scurt timp dupa start.
Practic, ma invarteam in jurul cozii de mult prea mult timp si la un moment dat am realizat ca trebuie sa schimb tactica. Am inteles intr-un final ca fara o harta sau o busola nu o sa pot iesi niciodata din padurea intunecata a platitudinii.
In ultimii 10 ani a aparut si s-a dezvoltat Youtube, platforma in care poti gasi raspunsul la aproape orice intrebare. Pentru Muzicieni e o binecuvantare, dar in acelasi timp poate fi si o mare problema: exista atat de multa informatie si e atat de variata incat multora le este foarte greu sa isi gaseasca calea. Deodata, in padurea intunecata a platitudinii gasesti mii de busole, harti, poteci, Gps-uri, indicatoare, etc. Ar trebui sa fie simplu de iesit de acolo, insa realitatea este alta: toate aceste optiuni genereaza si mai multa confuzie, ne coplesesc si ne incetinesc.
De unde stiu? Am trecut prin tot acest proces si am simtit asta pe propria piele
In plus, intrebarea cheie din acest post mi-a fost adresata de sute de ori de catre oameni ce vor si ei la randul lor sa isi gaseasca drumul muzical...
Pentru mine, iesirea din aceasta “padure” s-a realizat in momentul in care am inceput sa aplic cei 3 pasi pe care ii descriu in video. Acest sistem de lucru m-a ajutat foarte mult atat in evolutia mea generala ca muzician, cat si atunci cand am fost pus in situatii muzicale dificile, si dau ca exemplu aici colaborarea mea cu chitaristul Steve Vai.
Nu e suficient sa fii talentat ca sa canti cu Vai, ai nevoie de un plan de lucru pentru ca cerintele sunt extremi de mari
Tu? Ai studiat vreodata muzica intr-un mod organizat?
Daca raspunsul este da, cum ai facut-o? Cu profesor, fara? Ti-ai creat tu un sistem de lucru sau ai fost expus unuia deja existent? Ai simtit ca ai progresat mai repede, mai bine, sau nu ai simtit nici o diferenta?
Vreau sa iti aflu parerea, asa ca lasa-mi un comentariu, sa stii ca le citesc pe toate
VEZI ȘI ACESTE LECȚII
GHID GRATUIT:
Descoperă metoda mea de studiu ce te ajută să-ți dezvolți Auzul Melodic și Ritmic în timp ce înveți piesele tale preferate!
© Adrian Ciuplea Music Academy, toate Drepturile Rezervate
Companie
SC CIUPLEA PRODUCTION SRL
CUI - 33897388
Str. G-ral Stefan Burileanu 1-3, București